Blågrå østerssopp

Den perfekte nybegynner-soppen for deg som vil teste ut soppdyrking.

Dersom du ikke finner svar på spørsmålet ditt etter å ha lest gjennom dyrekeveieledningen er du velkommen til å ta kontakt. Ta også kontakt dersom noe går galt underveis i prosessen. Bruk dette skjemaet for å beskrive problemet og ta et bilde, da er det lettere for oss å gi riktig svar.


Første fase: INKUBASJON 

Denne perioden tar 1-3 uker. I denne fasen vokser soppen inni posen, du ser dette som at den blir hvitere. Temperatur kan variere, men optimalt er 20°C. Lavere temperatur gjør at det går saktere. Bilde illustrerer fargen når den er ferdig inkubert, og du er klar

Typiske problemer: 

Muggvekst - litt går fint. Er det mye, fyll ut skjema og send bilde, så ordner vi en ny.

Ujevn vekst - skjer pga. ujevn blanding av substrat og soppgyte. Som oftest trenger soppen bare ekstra tid, men noen ganger får mugg eller bakterier god nok tid til å utvikle seg. Det er førstemann til mølla for mikroorganismene. 

Ingen vekst - her har noe galt skjedd under produksjon, eller kanskje det er alt for kaldt? Ta kontakt.


Andre fase: FRUKTING

Frukting er fasen hvor mycelet lager soppfrukter. Når posens innhold har blitt hvitt, er det klart til å starte frukting.

 

Du begynner med å lage 1-4 hull i posen, der soppen skal komme ut. Disse skal være formet som et kryss. Se bilde under. Antall hull påvirker ikke den totale avlingen, men ett hull gir deg én stor klase med sopp, og flere hull gir flere, men mindre, klaser. Du velger selv om du vil ha boksen stående, eller legge den ned for å gjøre den mer stabil.

Perfekt sopp får man dersom man finner et sted hvor temperaturen er 10-16°C, passer på at luftfuktigheten er høy, f.eks. med en spruteflaske ca. 3 ganger daglig. Litt lys er også en fordel. Du vil etter hvert se "baby sopp" komme frem i hullet, da er det ekstra viktig at de ikke tørker ut. Det er nå 5-10 dager igjen til høsting, avhengig av temperatur.

 

Det er vanskelig å vite når man skal høste soppen, dette krever mye trening. Størrelse er ikke et trygt tegn på når den er ferdig, du må heller se på farge og form. Forholdet mellom hatt og stamme kan være en god indikator. Bildet under illustrerer en perfekt soppklase fra vår egen produksjon. Venter man lenger, blir den overmoden. Overmoden sopp smaker like godt, men er ikke like pen. Den har også litt dårligere holdbarhet i kjøleskapet.

 

Tredje fase: HVILEPERIODE 

Dyrkesettet trenger nå hvile i en til to uker, avhengig av temperatur. Skrap gjerne godt ut av hullet, så det ikke er noen sopp rester igjen, eventuelt kan du teipe igjen det gamle hullet og lage et nytt. Sopprester har en tendens til å mugne.

 

I hvileperioden er det ikke nødvendig med høy luftfuktighet, men det skader heller ikke.


Fjerde fase: REPEAT 

Gå tilbake til FRUKTING, og repeter. Man kan frukte dyrkesettet opptil flere ganger. Etterhvert som man gjør det flere ganger vil man få mindre og mindre avling, og soppen kan bli litt blassere i fargen for hver gang.

Ofte stilte spørsmål:

“Hvor mye østerssopp kan jeg forvente?”

  • Du bør forvente opptil 1 kg fra dette dyrkesettet, over 3 flusher. Hvor god avling du kan forvente, avhenger av hvor bra dyrkeprosessen har gått.


“Kan jeg ha dyrkesettet i en lukket plastboks/telt for å holde bedre på fuktigheten?”

  • Mycelet slipper ut CO2, og soppfrukten blir deformert av for høye CO2 nivåer. Har du en lukket beholder vil det bli for mye CO2 til at soppene blir fine. 

 

"Hvorfor blir soppen lang og stilkete?"

  • Dersom soppen blir lang og stilkete er det tegn på for mye CO2, eller for lite luftsirkulasjon. Med andre ord så kan du plassere soppen et sted med bedre luftgjennomstrømming, f.eks. i nærheten av et vindu. Dersom man oppdager det tidlig i prosessen kan soppen "reddes". Om man skulle være for sent ute så kan soppen fint spises selv om den er lang og stilkete.

 

“Hva gjør jeg med posen når jeg ikke vil ha flere flusher?”

  • Du kan ta den ut og bruke til å lage soppbed, ha det i komposten, eller blande det med jorda i kjøkkenhagen. Hvis du ikke har tilgang på en hageflekk, så er matavfall eller restavfall rett sortering. For den kreative kan du google “mycelium-based materials” for inspirasjon til gjenbruk. 


“Hvordan kan jeg være sikker på at jeg har dyrket østerssopp, og ikke en giftig sopp?”

  • Østerssopp har en ganske karakteristisk utseende, og du må alltid sammenligne utseende med bilde av soppen. Vi i Hella Sopperi oppbevarer INGEN mycel fra giftige arter, for å hindre menneskelig svikt. Vi anser det som svært usannsynlig at en tilfeldig spore fra en annen tresopp skal overta dyrkesettet ila. 2-4 uker.


“Når er soppen klar for høsting?”

  • Dette krever en del erfaring å treffe rett tidspunkt. Når man vurderer sopp, så skal man ikke se på størrelsen, men på formen og fargen. De fleste lar soppen vokse seg litt for stor første gang de dyrker - det går helt fint! Den er god selv om den er litt overmoden. Tips: Søk opp bilder av blågrå østerssopp for referanse.


“Det er et hvitt pulver rundt soppen. Er det farlig?”

  • Fra soppens synspunkt, så er hele vitsen med soppfrukten å spre sporene sine. Derfor vil levende sopp skyte ut masse sporer, som hos østerssopp er farget hvitt. Syns du det er irriterende mye, så plukker du soppen for seint, og må plukke neste litt tidligere.


“Det vokser et hvitt, fluffy dunaktig lag oppå soppen. Er det farlig?”

  • Et hvitt fluffy “dun” oppå hatten, er helt vanlig, og kommer ofte hvis soppen er overmoden eller man oppbevarer den en stund før man bruker den. Dette er mycel fra østerssopp, som har begynt å vokse ut av sopphatten. Det er litt merkelig - men helt ufarlig. Vær obs på andre misfarginger, og aldri spis sopp som er rotten.

 

Vi ønsker deg lykke til med dyrkesettet, og håper du får en god avling!

 

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar