Blågrå østerssopp
Den perfekte nybegynner-soppen for deg som vil teste ut soppdyrking.
Dersom du ikke finner svar på spørsmålet ditt etter å ha lest gjennom dyrekeveieledningen er du velkommen til å ta kontakt. Ta også kontakt dersom noe går galt underveis i prosessen. Bruk dette skjemaet for å beskrive problemet og ta et bilde, da er det lettere for oss å gi riktig svar.
Første fase: INKUBASJON
Denne perioden tar 1-3 uker. I denne fasen vokser soppen inni posen, du ser dette som at den blir hvitere. De fleste temperaturer går fint, men optimalt er 20°C. Lavere temperatur gjør at det går saktere. Bildet illustrerer fargen når den er ferdig inkubert, og du er klar for å starte neste fase.
Typiske problemer:
Muggvekst - litt går fint. Er det mye, fyll ut skjema og send bilde, så ordner vi en ny.
Ujevn vekst - skjer pga. ujevn blanding av substrat og soppgyte. Som oftest trenger soppen bare ekstra tid, men noen ganger får mugg eller bakterier god nok tid til å utvikle seg. Det er førstemann til mølla for mikroorganismene.
Ingen vekst - her har noe galt skjedd under produksjon, eller kanskje det er alt for kaldt? Ta kontakt.
Andre fase: FRUKTING
Frukting er fasen hvor mycelet lager soppfrukter. Når posens innhold har blitt hvitt, er det klart til å starte frukting.
Du begynner med å lage 1-4 hull i posen, der soppen skal komme ut. Disse skal være formet som et kryss. Se bilde under. Antall hull påvirker ikke den totale avlingen, men ett hull gir deg én stor klase med sopp, og flere hull gir flere, men mindre klaser. Du velger selv om du vil ha boksen stående, eller legge den ned for å gjøre den mer stabil.
Perfekt sopp får man dersom man finner et sted hvor temperaturen er 10-16°C, passer på at luftfuktigheten er høy, f.eks. med en spruteflaske ca. 3 ganger daglig. Litt lys er også en fordel. Du vil etter hvert se "baby sopp" komme frem i hullet, da er det ekstra viktig at de ikke tørker ut. Det er nå 5-10 dager igjen til høsting, avhengig av temperatur.


Det er vanskelig å vite når man skal høste soppen, dette krever mye trening. Størrelse er ikke et trygt tegn på når den er ferdig, du må heller se på farge og form. Forholdet mellom hatt og stamme kan være en god indikator. Bildet under illustrerer en perfekt soppklase fra vår egen produksjon. Venter man lenger, blir den overmoden. Overmoden sopp smaker like godt, men er ikke like pen, og den kan produserer veldig mange sporer. Sporene legger seg som et hvitt støv i rommet, og det er litt irriterende.
Her er et bilde som viser høsteklar sopp:
Tredje fase: HVILEPERIODE
Dyrkesettet trenger nå hvile i en til to uker, avhengig av temperatur. Skrap gjerne godt ut av hullet, så det ikke er noen sopp rester igjen, eventuelt kan du teipe igjen det gamle hullet og lage et nytt. Sopprester har en tendens til å mugne.
I hvileperioden er det ikke nødvendig med høy luftfuktighet. Det er ikke så nøye hvor det oppbevares under hvileperioden. Vi anbefaler å bare oppbevare den samme sted som til frukting, fordi det er enklest.
Fjerde fase: REPEAT
Gå tilbake til FRUKTING, og repeter. Man kan frukte dyrkesettet opptil flere ganger. Etterhvert som man gjør det flere ganger vil man få mindre og mindre avling, og soppen kan bli litt blassere i fargen for hver gang.


