Piggsvinsopp (Lions mane)

Dyrkeveiledningen er fremdeles under utbedring. 

Inkubasjon

Når du mottar dyrkesettet er den klar for inkubasjon, og gjerne godt i gang. Inni pappesken er det en dyrkepose med filter, som sikrer at luften som kommer inn i posen er helt ren. 

Inkubasjonen til piggsvinsopp ser veldig annerledes ut fra annen sopp, f.eks. østerssopp. Den blir ikke helt hvit, du vil derimot se hvitt mycel som dekker ca. 50% av substratet. Da er den faktisk klar til frukting. På bildet under er den kommet veldig langt, og kunne vært fruktet for noen dager siden.

Ompakking

Før frukting må boksen pakkes om. Begynn med å rive opp teipen. Inni ser du posen være brettet med filteret utover. Dette gir en luftlomme som er helt nødvendig under inkubasjon, men kan skape problemer under frukting. Soppfrukten dannes der det er frisk luft, og det må den kun finne gjennom hullet i boksen. 

Slik ser det ut når du åpner boksen:

Filteret skal nå brettes innover istedet som vist på bildet under.

På siden av boksen er det mulig å rive opp hjørnene. Riv de helt ned i alle hjørnene. 

Deretter bretter du en side over posen, og legger vekt oppå for å presse ut luften. Vi hadde blyvekter liggende, men en matboks med vann eller en stein fungerer like bra. Ca. 0,5-1 kg er nok. Nå trenger posen 5 minutter på å tømme seg for luft.

Når den er tom for luft bretter du pappflappene over og teiper igjen pappesken. Du er nå klar for neste steg: frukting.

Frukting

Skjær et kryss i ett eller begge hullene, avhengig av om du ønsker én stor eller to litt mindre sopper. Under frukting er det viktig at miljøet er høstlig, med høy luftfuktighet. Dersom du har et hygrometer er dette svært nyttig nå for å vite om du trenger å gjøre tiltak eller ikke. Over 80% luftfuktighet er bra. Har du ikke hygrometer anbefaler vi deg å gjøre tiltak uansett. Luftfuktigheten kan ikke bli for høy.

En måte å øke luftfuktigheten på er å dusje de med en sprayflaske 3 ganger daglig. Når dette fordamper vil det skape et slags "mikroklima" rundt åpningen og soppfrukten. Obs: En dusj per gang holder, soppfrukten skal heller ikke "bade" i vann. 

Under frukting av Lions mane er det en del ting som kan gå galt. Sammenlignet med østerssopp, er den ganske skjør! Her er en liste over hva vi opplever som det vanligste:

Gul væske fra hullet (X-en)

  • Det har kommet feil type bakterier til hullet og begynt å formere seg. Høster du en sopp fra et sånt hull, må du skjære vekk alt som har fått på seg gul væske. Vi anbefaler også å teipe igjen hullet og heller lage nytt hull et annet sted til neste flush. 

Mugg i hullet 

  • Særlig et problem på 2. og 3. flush. Lions mane mycel er ikke like "sterkt" som østerssopp, og kan slite med dette. Skrap godt ut sopprester fra hullet for å unngå grobunn for mugg. Er hullet blitt veldig muggent allerede, kan du også teipe igjen hullet ditt og lage nytt et annet sted.

 

 

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar