Piggsvinsopp (Lions mane)

Dyrkeveiledningen er fremdeles under utbedring. 

Inkubasjon

Når du mottar dyrkesettet er den klar for inkubasjon, og gjerne godt i gang. Inni pappesken er det en dyrkepose med filter, som sikrer at luften som kommer inn i posen er helt ren. 

Inkubasjonen til piggsvinsopp ser veldig annerledes ut fra annen sopp, f.eks. østerssopp. Den blir ikke helt hvit, du vil derimot se hvitt mycel som dekker ca. 50% av substratet. Da er den faktisk klar til frukting. På bildet under er den kommet veldig langt, og kunne vært fruktet for noen dager siden.

Ompakking

Før frukting må boksen pakkes om. Begynn med å rive opp teipen. Inni ser du posen være brettet med filteret utover. Dette gir en luftlomme som er helt nødvendig under inkubasjon, men kan skape problemer under frukting. Soppfrukten dannes der det er frisk luft, og det må den kun finne gjennom hullet i boksen. 

Slik ser det ut når du åpner boksen:

Filteret skal nå brettes innover istedet som vist på bildet under.

På siden av boksen er det mulig å rive opp hjørnene. Riv de helt ned i alle hjørnene. 

Deretter bretter du en side over posen, og legger vekt oppå for å presse ut luften. Vi hadde blyvekter liggende, men en matboks med vann eller en stein fungerer like bra. Ca. 0,5-1 kg er nok. Nå trenger posen 5 minutter på å tømme seg for luft.

Når den er tom for luft bretter du pappflappene over og teiper igjen pappesken. Du er nå klar for neste steg: frukting.

Frukting

Skjær et kryss i ett eller begge hullene, avhengig av om du ønsker én stor eller to litt mindre sopper. Under frukting er det viktig at miljøet er høstlig, med høy luftfuktighet. Dersom du har et hygrometer er dette svært nyttig nå for å vite om du trenger å gjøre tiltak eller ikke. Over 80% luftfuktighet er bra. Har du ikke hygrometer anbefaler vi deg å gjøre tiltak uansett. Luftfuktigheten kan ikke bli for høy.

En måte å øke luftfuktigheten på er å dusje de med en sprayflaske 3 ganger daglig. Når dette fordamper vil det skape et slags "mikroklima" rundt åpningen og soppfrukten. Obs: En dusj per gang holder, soppfrukten skal heller ikke "bade" i vann. 

Under frukting av Lions mane er det en del ting som kan gå galt. Sammenlignet med østerssopp, er den ganske skjør! Her er en liste over hva vi opplever som det vanligste:

Gul væske fra hullet (X-en)

  • Det har kommet feil type bakterier til hullet og begynt å formere seg. Høster du en sopp fra et sånt hull, må du skjære vekk alt som har fått på seg gul væske. Vi anbefaler også å teipe igjen hullet og heller lage nytt hull et annet sted til neste flush. 

Mugg i hullet 

  • Særlig et problem på 2. og 3. flush. Lions mane mycel er ikke like "sterkt" som østerssopp, og kan slite med dette. Skrap godt ut sopprester fra hullet for å unngå grobunn for mugg. Er hullet blitt veldig muggent allerede, kan du også teipe igjen hullet ditt og lage nytt et annet sted.

 

 

Legg igjen en kommentar

Ofte stilte spørsmål

Her finner du svar på de vanligste spørsmålene dine. Se gjerne gjennom hvis du lurer på noe.

“Hvor mye østerssopp kan jeg forvente?”

Du bør forvente opptil 1 kg fra dette dyrkesettet, over 3 flusher. Hvor god avling du kan forvente, avhenger av hvor bra dyrkeprosessen har gått.

“Kan jeg ha dyrkesettet i en lukket plastboks/telt for å holde bedre på fuktigheten?”

Mycelet slipper ut CO2, og soppfrukten blir deformert av for høye CO2 nivåer. Har du en lukket beholder vil det bli for mye CO2 til at soppene blir fine. 

"Hvorfor blir soppen lang og stilkete?"

Dersom soppen blir lang og stilkete er det tegn på for mye CO2, eller for lite luftsirkulasjon. Med andre ord så kan du plassere soppen et sted med bedre luftgjennomstrømming, f.eks. i nærheten av et vindu. Dersom man oppdager det tidlig i prosessen kan soppen "reddes". Om man skulle være for sent ute så kan soppen fint spises selv om den er lang og stilkete.

“Hva gjør jeg med posen når jeg ikke vil ha flere flusher?”

Du kan ta den ut og bruke til å lage soppbed, ha det i komposten, eller blande det med jorda i kjøkkenhagen. Hvis du ikke har tilgang på en hageflekk, så er matavfall eller restavfall rett sortering. For den kreative kan du google “mycelium-based materials” for inspirasjon til gjenbruk. 

“Hvordan kan jeg være sikker på at jeg har dyrket østerssopp, og ikke en giftig sopp?”

Østerssopp har en ganske karakteristisk utseende, og du må alltid sammenligne utseende med bilde av soppen. Vi i Hella Sopperi oppbevarer INGEN mycel fra giftige arter, for å hindre menneskelig svikt. Vi anser det som svært usannsynlig at en tilfeldig spore fra en annen tresopp skal overta dyrkesettet ila. 2-4 uker.

“Når er soppen klar for høsting?”

Dette krever en del erfaring å treffe rett tidspunkt. Når man vurderer sopp, så skal man ikke se på størrelsen, men på formen og fargen. De fleste lar soppen vokse seg litt for stor første gang de dyrker - det går helt fint! Den er god selv om den er litt overmoden. Tips: Søk opp bilder av blågrå østerssopp for referanse.

“Det er et hvitt pulver rundt soppen. Er det farlig?”

Fra soppens synspunkt, så er hele vitsen med soppfrukten å spre sporene sine. Derfor vil levende sopp skyte ut masse sporer, som hos østerssopp er farget hvitt. Syns du det er irriterende mye, så plukker du soppen for seint, og må plukke neste litt tidligere.

"Det vokser et hvitt, fluffy dunaktig lag oppå soppen. Er det farlig?"

Et hvitt fluffy “dun” oppå hatten, er helt vanlig, og kommer ofte hvis soppen er overmoden eller man oppbevarer den en stund før man bruker den. Dette er mycel fra østerssopp, som har begynt å vokse ut av sopphatten. Det er litt merkelig - men helt ufarlig. Vær obs på andre misfarginger, og aldri spis sopp som er rotten.